Een gootsteen is een belangrijk onderdeel van elke keuken. Het is een plek waar we onze handen wassen, eten bereiden en afwassen. Het is dus belangrijk om je gootsteen schoon en hygiƫnisch te houden om te voorkomen dat er nare geurtjes ontstaan en verstoppingen optreden. In deze blog bespreken we vijf eenvoudige stappen om je gootsteen grondig schoon te maken en vrij stromend te houden.

Stap 1: Verwijder vuil en afval De eerste stap bij het reinigen van je gootsteen is het verwijderen van alle vuil en afval die zich erin hebben opgehoopt. Dit omvat etensresten, haren en ander vuil. Het is belangrijk om al het vuil uit de gootsteen te verwijderen voordat je verder gaat met het schoonmaken. Gebruik een papieren handdoek of een stuk keukenpapier om het vuil op te ruimen. Gooi het vuil weg en spoel de gootsteen grondig af met warm water.

Stap 2: Gebruik zuiveringszout Zuiveringszout is een krachtige reiniger die vaak wordt gebruikt om gootstenen schoon te maken. Het helpt om de gootsteen te desinfecteren en nare geurtjes te neutraliseren. Giet een halve kop zuiveringszout in de afvoer van de gootsteen en zorg ervoor dat het zich gelijkmatig verspreidt. Als er hardnekkige vlekken of vuil op de gootsteen zijn, kun je het zuiveringszout rechtstreeks op de gootsteen strooien en het met een zachte borstel schrobben.

Stap 3: Voeg azijn toe Nadat je het zuiveringszout in de afvoer hebt gegoten, voeg je een halve kop azijn toe. Azijn is ook een effectieve reiniger en werkt goed in combinatie met zuiveringszout. Giet de azijn gewoon in de afvoer en wacht tot het bruisen stopt. Het bruisen is een reactie tussen het zuiveringszout en de azijn en helpt om de afvoer te reinigen.

Stap 4: Bedek de afvoer Nadat je zuiveringszout en azijn hebt toegevoegd, is het belangrijk om de afvoer te bedekken. Dit helpt de reactie tussen de twee stoffen te activeren en zorgt ervoor dat de gootsteen grondiger wordt gereinigd. Je kunt een stop of een doek gebruiken om de afvoer te bedekken. Zorg ervoor dat de afvoer volledig is afgedekt en laat het mengsel ongeveer 10 minuten zitten.

Stap 5: Spoel de afvoer door met kokend water Nadat je de afvoer ongeveer 10 minuten hebt laten staan, is het tijd om hem door te spoelen met kokend water. Het kokende water zal al het vuil, het zuiveringszout en de azijn wegspoelen en de afvoer volledig reinigen. Giet langzaam het